Definitii - Broker de ring, Broker-de-doi-bani, Broker/dealer de pachete mari, Brokeraj, Brokeri burse de marfuri, Bruto, BUBOR, Buget, Buget de venituri si cheltuieli, Bugetul de stat, Bunuri

Broker de ring
In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures care are o realatie de afaceri cu una sau mai multe firme de brokeraj. Majoritatea tranzactiilor pe care brokerii de ring le fac in timpul sedintei de tranzactionare constau in executarea ordinelor aduse in pit de runerii care lucreaza pentru respectivele firme de brokeraj. Majoritatea brokerilor de ring executa ordine pentru o singura luna de livrare, mai ales daca este vorba de luna de livrare cea mai apropiata, pentru care volumul tranzactiilor este foarte mare. Prin aceasta specializare, un broker ajunge sa tranzactioneze zilnic in acelasi sector din pit, fiindu-i astfel mult mai usor sa actioneze cand un ordin trebuie executat rapid.

Broker-de-doi-bani
In Statele Unite, broker de ring care executa ordine pentru alti brokeri, prea ocupati pentru a le executa chiar ei. Un broker de doi dolari indeplineste aceleasi functii ca si un broker de comision, numai ca, spre deosebire de acesta, el este independent si nu reprezinta o anumita firma de brokeraj. Acesti brokeri sunt platiti cu un comision care candva era de doi dolari pentru o tranzactie de lot standard, de aici provenind si denumirea acestora. In prezent, ei primesc un comision negociabil care variaza in functie de dificultatea executarii, marimea ordinului si, deseori, in functie de pretul valorii mobiliare.

Broker/dealer de pachete mari
Broker/dealer care angajeaza o pozitie mare long sau short pentru a facilita unui client cumpararea sau vanzarea unui pachet mare de valori mobiliare care, in alte conditii, ar perturba piata. Acesta spera sa obtina un profit in momentul lichidarii pozitiei, vanzand la un pret mai mare decat cel la care a cumparat pachetul de valori mobiliare, respectiv cumparand la un pret mai mic decat cel la care a vandut short. De obicei, un broker/dealer de pachete mari se protejeaza impotriva riscului de a inregistra pierderi folosind arbitrajul sau angajand o pozitie compensatoare in optiuni.

Brokeraj
Operatii efectuate de catre brokeri in vederea intermedierii actelor comerciale, de asigurari, financiare, etc. Prin brokeraj se intelege si plata brokerilor pentru operatiile efectuate.

Brokeri burse de marfuri
In Statele Unite, din aceasta categorie fac parte persoanele fizice sau firmele care presteaza urmatoarele servicii:
(1) solicita ori accepta ordine de cumparare sau de vanzare pentru contracte futures sau optiuni pe marfuri
(2) accepta bani sau alte active de la clienti drept garantie pentru executarea acestor ordine. FCMs sunt pentru tranzactionarea contractelor futures ceea ce firmele broker/dealer obisnuite sunt pentru tranzactionarea actiunilor si obligatiunilor.

Bruto
1.Greutatea totala a unei marfi, inclusiv greutatea ambalajului.
2.Venitul sau profitul total, din care nu au fost scazute cheltuielile de productie, pierderile, impozitul etc.

BUBOR
Rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara; rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este intotdeauna mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara.

Buget
Termen generic (buget de familie, buget de stat, buget de venituri si cheltuieli, etc.) prin care se intelege situatia provizionala a veniturilor si cheltuielilor banesti ale unei entitati sau colectivitati din cursul unei perioade de timp, de obicei un an. Bugetul trebuie sa fie cursul unei perioade de timp, de obicei de un an. Bugetul trebuie sa fie rezumatul unei decizii cu privire la asumarea a doua obligatii: (a)obligatia de a stabili cu anticipatie lista veniturilor si a cheltuielilor bugetare, ceea ce inseamna a opta pentru anumite venituri si cheltuieli din mai multe posibile, si (b) obligatia ca, odata aceste optiuni stabilite, ele sa fie respectate pe parcursul executiei bugetului: intocmirea unui buget n-are sens decit daca el se executa.

Buget de venituri si cheltuieli
Document care fundamenteaza activitatea financiara a agentilor economici si directioneaza executarea acesteia pe o perioada determinata.

Bugetul de stat

Document previzional, instrument de politica macroeconomica, balanta speciala in care sunt cuprinse veniturilr si cheltuielile probabile ale statului ce se vor realiza in anul viitor. In aceleasi timp, Bugetul de stat este o categorie economica ce exprima ansamblul relatiilor social-economice banesti care se foloseste in procesul incasarii veniturilor si al efectuarii cheltuielilor in vederea indeplinirii functiilor si prerogativelor statului. Incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor publice sunt posibile numai daca Bugetul de stat a fost aprobat de catre Parlamentul tarii ei si a devenit legea de buget de stat constituie componenta centrala a sistemului financiar-bancar, prin mijlocirea carora se constituie si se administreaza principalul fond banesc al statului. Notiunea de "buget" provine de la latinescul "bulga", care inseamna un sac sau o punga de bani. Acest cuvint luat de la gali a dat in limba franceza expresiile "bouge" sau "bouhette", avind acelasi inteles.

Bunuri

Produse materiale ale unei activitati economice.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...