Definitii - Bunuri de consum, Bunuri economice, Bunuri gata de functionare, Bunuri lichide, Bursa, Bursa de marfuri, Bursa de valori, Bursa de Valori Americana, Bursa de Valori din New York, Bursa de Valori Pacific

Bunuri de consum
Reprezinta bunurile economice cu existenta corporala, fizica, pe care indivizii sau menajele (familiile) le achizitioneaz─â pentru folosul sau consumul personal (alimente, imbracaminte, mobila etc.).

Bunuri economice
Rezultatul combinarii factorilor de productie este productia, care ofera spre consum bunuri (bunuri economice).

Bunuri gata de functionare
Bunurile sunt considerate ca fiind gata de functionare de indata ce procesul normal de functionare poate sa inceapa sau a inceput - daca se cere, dupa ce au fost supuse cu succes unei testari functionale.

Bunuri lichide
Bunuri sub forma de bani, sau care pot fi repede convertibile in bani.

Bursa
Piata pe care se vind si se cumpara diferite marfuri, in cantitati mari, sau hirtii de valoare, cum ar fi actiunile sau obligatiunile. In functie de...

Bursa de marfuri
Bursa care are ca functie de baza centralizarea si mijlocirea tranzactiilor comerciale pentru marfuri fungibile- inrudite calitativ, substituibile si perfect convertibile. Tranzactiile cu bunuri sau la baza caracteristicile definitorii ale marfurilor: (a)proprietati de natura fizica; (b)disponibilitatea de livrare si (c)locul unde sunt disponibile. Proprietatile de natura fizica genereaza cererea initiala pentru acel bun; disponibilitatea de livrare si locul influenteaza nivelul pretului. Bursa de marfuri au incetat sa mai reprezinte doar spatiul fizic unde se deruleaza tranzactiile, devenind din ce in mai mult locuri unde se vind si se cumpara contracte avind ca obiect bunuri pentru care disponibilitatea fizica sau cea de ordin spatial devin de natura secundara.

Bursa de valori
Piata financiara secundara care faciliteaza vinzarea si cumpararea titlurilor de valori(actiuni, obligatiuni, etc) emise anterior. Activitatile de vinzare-cumparare se efectueaza numai prin intermediul agentilor de schimb(brokerii, curtieri, jobleri). Consiliul bursei stabileste zilnic cursul in functie de cerere si oferta pentru fiecare titlu de valoare si il face public prin intermediul listelor de cursuri ale bursei sau prin afisaj electronic, in sala de tranzactii. Bursa de valori nu accepta negocierea titlurilor de valoare emise de societatile comerciale care se afla la un moment dat in dificultati financiare sau care prezinta un risc financiar.

Bursa de Valori Americana
Piata secundara de valori mobiliare organizata si reglementata, avand al doilea volum al tranzactiilor ca marime din Statele Unite. Marea majoritate a actiunilor si obligatiunilor tranzactionate la Amex apartin companiilor mici si mijlocii, spre deosebire de actiunile tranzactionate la New York Stock Exchange care apartin marilor corporatii. De asemenea, la Amex se mai tranzactioneaza optiuni pe actiunile unor companii tranzactionate la NYSE sau pe piata OTC, precum si actiuni ale multor companii straine.

Bursa de Valori din New York
Cea mai mare si cea mai veche bursa din Statele Unite. In prezent la NYSE sunt tranzactionate aproximativ 85% din valorile mobiliare americane listate. Majoritatea firmelor mari tranzactionate public isi listeaza actiunile la NYSE. Aceasta functioneaza ca o piata de licitatie.

Bursa de Valori Pacific
Bursa de valori regionala din Statele Unite in cadrul careia se tranzactioneaza actiuni, obligatiuni si optiuni.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...