Definitii - Casierie, Cautiune, Cec, Cec de calatorie, Cec in numerar, Cenzor, Cerere, Cerere agregata, Cerere de finantare, Cererea de munca, Certificat de depozit, Certificat nominativ

Casierie
Locul unde se tin banii in numerar (biletele de banca si moneda divizionara).

Cautiune
Angajament luat de o persoana(garant sau fideiusor) de a satisface o obligatie care revine unei alte persoane (debitor principal), atunci cind aceasta din urma s-ar afla in situatia sa nu o poata onora.

Cec
Inscris prin care proprietarul unor fonduri, depuse la o banca sau la un organism similar, da ordin bancherului sau sa plateasca la vederea o anumita suma de bani n favoarea unui tert sau in favoarea celui care da ordinul.

Cec de calatorie
Instrumente de plata in suma fixa emise de catre o banca si destinate de regula persoanelor care se deplaseaza in strainatate, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare si intretinere. Cecurile de calatorie sunt vandute atat de banca emitenta cat si de bancile corespondente ale acesteia. Ele pot fi decontate la orice sucursala a unei mari banci, la magazine, hoteluri si restaurante. Posesorul unor cecuri de calatorie are avantajul de a purta asupra sa "bani" fara teama de a-i pierde sau de a i se fura, situatie in care acesta beneficiaza de garantia inlocuirii rapide a cecurilor la scurt timp de la anuntarea disparitiei lor.

Cec in numerar
Document de dispozitie prin care o unitate economica da dispozitie bancii sa plateasca delegatului sau (casier) o suma de bani.

Cenzor
Persoana numita sa faca verificarea unei activitati.

Cerere
Cantitatea de bunuri sau servicii care poate fi cumparata la un pret definit in decursul unei unitati de timp date, pe o piata.

Cerere agregata
Reprezinta cantitatea ceruta din toate bunurile si serviciile exprimate in PIB intr-o economie in functie de nivelul general al preturilor.

Cerere de finantare
Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; in acest scop, in cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea lui si sunt prezentate avantajele sale.

Cererea de munca
Este o reflectare a acelei nevoi de munca, generata de ansamblul activitatilor econmico - sociale din societate, ce se satisface prin munca salariata.

Certificat de depozit
Titlul emis pe termen scurt(1-12 luni) sau mediu(pina la 5 ani) de o banca si cotat pe europiete. Prin acest titlu, banca atesta primirea unei sume de bani pe care o va rambursa cu dobinzile aferente la scandenta prevazuta.

Certificat nominativ
Document eliberat titularului unui titlu nominativ, pentru a-I permite sa-si dovedeasca drepturile.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...